با شناخته شدن چک و استفاده فراگیر از آن برای معاملات بین مردم، بسیاری از افراد با مشکل وصول نشدن چک روبه رو میشدند و در برخی موارد موفق به احقاق حق خود و دریافت وجه چک از صادر کننده نمیشدند. با تصویب قانون صدور چک در سال 82 و تعیین ضمانت کیفری بر چکهای بلامحل، در واقع کمی از میزان صدور چکهای بلامحل کاسته شد. اما این مشکل در بسیاری از موارد همچنان وجود داشت. در نهایت بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در سال 97 با ایجاد سامانه ای آنلاین برای استعلام و صدور دسته چک، اقدام به ساماندهی چک کرده است. بر همین اساس سامانه صیاد (سامانه صدور یکپارچه الکترونیکی چک) به منظور متمرکز کردن فرآیند صدور دسته چکهای بانکی از سوی بانک مرکزی به مرحله اجرا درآمده است.
مزیت سامانه صیاد:
مزیت مهم این سامانه متمرکز کردن درخواست دسته چک، امکان اعتبارسنجی صاحبان دسته چک و اصالت امضا آنها است و به این ترتیب از اختصاص دسته چک به افرادی که صلاحیت ندارند و افراد با سوء پیشینه مالی و بانکی جلوگیری میکند.
جلوگیری از صدور دسته چک برای افراد با سوء پیشینه مالی
اختصاص بارکد دو بعدی به هر برگ از چک که حاوی اطلاعات برگ چک و صاحب حساب است
تشکیل یک بانک اطلاعاتی یکپارچه از وضعیت صدور چک در سراسر کشور
امکان گزارشگیری و آمار از وضعیت دسته چکهای صادر شده در کشور
تفاوت چک صیاد با چک های قدیمی:
بر خلاف دسته چکهای معمولی که بانک صادرکننده چک، طرح و شکل و شمایل مخصوص به همان بانک را روی چکها اعمال میکرد، دسته چک صیاد به صورت یکپارچه و با رنگ گلبهی و ابعاد یکسان منتشر شده است.
علاوه بر ویژگیهای ظاهری که برای یکسانسازی تمامی چکها صورت گرفته، سه ویژگی امنیتی در این چک نیز وجود دارد:
1- سری و سریالهای چک به صورت برجسته چاپ شده و با لمس انگشت قابل تشخیص است.
2- ویژگیهای امنیتی تصویری به شکل واتر مارک و طرح مخفی که با قرار گرفتن چک در معرض نور مشخص میشود.
3- سومین طرح امنیتی این است که ویژگی در این چکها قرار داده شده که اصالت چک را با ابزارهای خاص میتوان مورد بررسی قرار داد، که این ابزارها توسط بانکداران و اشخاصی که استفاده مستمر از چک دارند قابل تهیه است.
مشخصات امنیتی چکهای صیاد:
همانطور که در بخش تفاوت چکهای عادی با چک صیاد، به برخی از ویژگیهای منحصربه فرد این قبیل چکها اشاره شد، طراحی کلیه نقشهای چکهای صیاد به صورت خطی و با استفاده از نرم افزارهای امنیتی انجام گرفته است، به صورتی که هر خط حامل اطلاعات مربوط به رنگ خود است. در خمیر کاغذ چکهای صیاد نیز از تصویر سه بعدی نشان و عبارت چاپخانه دولتی ایران استفاده شده که در مقابل نور قابل رویت است.
همچنین در چک های صیاد، چاپ شماره سریالها با استفاده از مرکب مشکی فلورسنت بوده و تحت تابش نور ماورا بنفش به رنگ سبز تیره دیده میشود. علاوه بر این در فرآیند ساخت کاغذ این چک ها از موادی استفاده شده که در صورت تماس با مواد شیمیایی از خود واکنش نشان داده و تغییر رنگ می دهد. استفاده از الیاف فلورسنتی که در سطح کاغذ پراکنده شدهاند از دیگر ویژگی امنیتی چکهای صیاد است. این الیاف در زیر نور ماورا بنفش در چهار رنگ سبز، زرد، قرمز و آبی قابل مشاهده است.
درباره این سایت