در سالهای اخیر، بنابه دلایلی از قبیل قرار دادن مبالغ و تعداد بالای سکه جهت مهریهی برخی از زوجها در زمان عقد، و حجم زیاد پروندههای قضایی در دادگاه خانواده، قانون پرداخت مهریه تغییر و قرار بر این گردید که فقط تا 110 سکه مهریه قابل پرداخت باشد. سوالی که پیش میآید این است که منظور قانونگذار چیست و تکلیف مابقی مهریه به چه صورت مشخص میشود. در این مطالب به بررسی این موضوع پرکاربرد میپردازیم.
علت تصویب این تعداد سکه چیست؟
باتوجه به بخشنامه رئیس قوه قضاییه، برای کاهش جمعیت کیفری زندانها، مجازات حبس در مورد مهریه، فقط تا سقف 110سکه بهار آزادی یا معادل آن اجرا خواهد شد و نسبت به مازاد، قانونگذار، اثبات توانایی زوج را شرط مطالبه مهریه از سوی زوجه قرار داده است. طبق آمار، با اجرایی شدن این بخشنامه، 5000 زندانی از زندان آزاد شدهاند و تصویب این موضوع، روند بهبودی در دستگاه قضایی کشور داشته است.
تکلیف مازاد بر 110 سکه مهریه چیست؟
طبق این قانون، مهریه ن هرچقدر باشد، مرد مکلف به پرداخت 110سکه است و مازادِ مهریه درصورتی قابل وصول استکه زوج بتواند ثابت کند همسرش ملائت مالی ( توان مالی) دارد.
در پرداخت مهریهی مازاد بر 110 سکه، حکم جلب صادر نمیشود و در صورت استطاعت مالی زوج، اموال او توقیف خواهد شد. مطابق این لایحه تا 110 سکه طلا از مهریه تعیین شده، ضمانت اجرایی برای اعمال ماده 2 نحوه اجرای محکومیت های مالی را دارد، به این معنی که زن میتواند در صورت پرداخت نکردن مهریه، تا این میزان با اعمال ماده مذکور، حکمِ جلب شوهر خود را بگیرد.
اگر مرد بتواند به میزان 110سکه مهریه را پرداخت کند، به نسبت مازاد بر آن، امکان حبس وی تحت هیچ شرایطی وجود ندارد.
بر این اساس، به طور مثال اگر مرد به پرداخت 500 عدد سکه بهار آزادی برای مهریه همسرش محکوم شده باشد، در صورت مطالبه مهریه از جانب همسرش، اگر 110سکه را یکجا بپردازد، بابت 390 سکه باقیمانده، زندانی نمیشود و اگر نتواند 110سکه را بدهد، باید به زندان برود.
درباره این سایت